Tuesday, 7 June 2011

BARISAN DI AKHIRAT

Suatu ketika, Muaz bin Jabal r.a mengadap Rasulullah SAW dan bertanya kepada baginda : “ Wahai Rasulullah SAW, tolong huraikan  kepadaku mengenai firman Allah SWT”;

Ertinya :

“Pada sangkakala ditiup, maka kamu sekalian datang berbaris-baris” (Surah Al-Naba’)

Mendengar pertanyaan ini, baginda menangis dan basah pakaiannya dengan air mata. Lalu menjawab: “Wahai Muaz.. Engkau telah bertanyakan kepada aku perkara yang amat besar, bahawa umatku masing-masing dengan pembawaan mereka sendiri…” Maka dinyatakan apakah 12 barisan tersebut :

1.       Barisan pertama
Diiringi dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki. Keadaan mereka dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: “Mereka itu adalah orang yang sewaktu hidupnya menyakiti jirannya. Maka demikian balasannya dan tempat kembali mereka adalah  neraka…”

2.       Barisan kedua
Diiringi dari kubur berbentuk babi hutan. Datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih : “Mereka itu adalah orang yang sewaktu hidupnya meringan-ringankan solat. Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

3.       Barisan ketiga
Mereka berbentuk keldai, sedangkan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking. “Mereka adalah orang yang enggan membayar zakat. Maka inilah balasannya dan tempat mereka adalah neraka…”

4.       Barisan keempat
Diiringi dari kubur dengan keadaan darah seperti air pancutan keluar dari mulut mereka. “Mereka adalah orang yang berdusta dalam jual beli. Maka inilah balasannya dan tempat mereka adalah neraka…”

5.       Barisan kelima
Diiringi dari kubur dengan bau busuk daripada bangkai. Ketika itu Allah SWT menurunkan angin sehingga bau busuk itu mengganggu ketenteraman di Padang Mahsyar. "Mereka itu adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah SWT. Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

6.       Barisan keenam
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan. “Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu. Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

7.       Barisan ketujuh
Diiringi dari kubur tanpa mempunyai lidah, dari mulut mereka mengalir nanah dan darah. “Mereka itu adalah orang yang enggan memberi kesaksian kepada kebenaran. Maka inilah balasan mereka dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

8.       Barisan kelapan
Diiringi dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas. “Mereka adalah orang yang berbuat zina. Maka inilah balasan mereka dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

9.       Barisan kesembilan
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam gelap dan bermata biru sementara di dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh. “Mereka adalah orang yang makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sebenarnya, maka inilah balasan mereka dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

10.   Barisan kesepuluh
Diiringi dari kubur dalam keadaan tubuh mereka penuh dengan penyakit sopak dan kusta. “Mereka adalah orang yang menderhaka kepada kedua ibubapa. Maka inilah balasan mereka dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

11.   Barisan kesebelas
Diiringi dari kubur dalam keadaan buta mata kepala, gigi memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir mereka melebar sampai ke dada dan lidah mereka terjulur memanjang sampai ke perut mereka serta keluar berbagai jenis kotoran. “Mereka adalah orang yang minum arak. Maka inilah balasan mereka dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

12.   Barisan kedua belas
Mereka diiringi dari kubur dengan wajah yang bersinar-sinar laksana bulan purnama. Mereka melalui titian sirotol mustaqim seperti kilat. Maka datang suara dari sisi Allah Ynag Maha Pengasih memaklumkan : “Mereka adalah orang yang banyak berbuat baik, mereka menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat, ketika meninggal dunia mereka sudah bertaubat. Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah syurga, mendapat keampunan, kasih sayang dan keredhaan Allah Yang Maha Pengasih…”

wallahualam....


No comments:

Post a Comment